Waarom moet ik regelmatig mijn bandenspanning controleren?
De bandenspanning heeft een grote invloed op uw totale rijervaring, maar zeker ook op de levensduur van uw banden. Als uw bandenspanning optimaal is, ervaart u het volgende:
- Brandstofverbruik vermindert
- Grip op de weg wordt aanzienlijk vergroot
- Stuurprecisie neemt toe
- Acceleratie verbetert
En tot slot: uw banden gaan een stuk langer mee. Wij raden aan om regelmatig de bandenspanning te controleren, bij voorkeur eens in de twee weken. Bandenspanning checken kan gemakkelijk en snel tijdens een bezoek aan het tankstation.
Wat is de juiste bandenspanning voor mijn banden?
De fabrikant van uw auto heeft de juiste bandenspanning vastgesteld. Kijk daarvoor in het instructieboekje. De bandenspanning kan ook te vinden zijn in de deurpost van het bestuurdersportier of aan de binnenkant van de tankklep. Bij de meeste tankstations en VACO gecertificeerde bandenspecialisten en autobedrijven vindt u een bord met daarop de correcte bandenspanning per automerk en type.
Hoe meet ik de huidige bandenspanning?
1. Verwijder de ventieldop.
2. Zet de spanningsmeter op het ventiel en lees de bandenspanning af.
Is de bandenspanning te laag?
Door het indrukken van een handvat of knop op de bandenspanningsmeter, kunt u extra lucht in de band laten lopen. Blijf lucht toevoegen tot u de juiste spanning bereikt heeft. Herhaal dit bij alle vier de banden en vergeet uw reserveband niet.
In Nederland zijn verschillende soorten apparatuur in gebruik. Zo kan het voorkomen dat u de gewenste bandenspanning vooraf moet instellen, dan gaat het vullen automatisch.
Hoe weet ik dat mijn banden aan vervanging toe zijn?
Uw banden kunnen door verschillende oorzaken aan vervanging toe zijn. Heeft u een stoeprand geraakt of een aanrijding gehad? Dit kan schade aan uw banden veroorzaken, waardoor ze niet meer veilig zijn. Rijdt u met een te hoge of te lage bandenspanning? Dan zijn uw banden eerder aan vervanging toe. Ook de profieldiepte van uw banden is een belangrijke graadmeter.
De wettelijke, minimale profieldiepte waaraan een band moet voldoen is 1,6 mm. Wij raden aan om banden bij een restprofiel van 2 mm al te vervangen.Het is verstandig om regelmatig uw profieldiepte te controleren.Speciale profieldieptemeters zijn verkrijgbaar bij de (online) vakhandel.
Wat zijn de juiste banden voor mij?
U heeft nieuwe banden nodig. Zodra u zich erin verdiept, zal het u misschien al snel duizelen. Er zijn zoveel merken, soorten en maten beschikbaar. Welke band geschikt is voor uw voertuig? Vraag het de VACO gecertificeerde bandenspecialist bij u in de buurt. Zij adviseren u graag.
Waar staat de code op de zijkant van de band voor?
Wat betekent 205/55R16 91W?
205 = bandbreedte in mm
55 = band heeft een hoogte van 55% van de breedte
16 = velg diameter in inches
91 = draagvermogen van de band (91 = 615 kg)
W = snelheidscodering (W = t/m 270 km/u)
Wat zijn winterbanden?
Winterbanden worden speciaal ontwikkeld om in koude en natte weersomstandigheden optimaal te presteren. De silica rubbersamenstelling is zo samengesteld dat deze flexibel en elastisch blijft bij lage temperaturen van 7 °C en kouder. Zomerbanden blijven daarentegen juist stug en hebben daardoor minder grip in winterse omstandigheden.
Ook het profielontwerp van een winterband is anders dan die van een zomerband. De vele dwarsgroeven en lamellen in het loopvlak grijpen zich vast in sneeuw en voeren water beter af. Hierdoor neemt de kans op aquaplaning aanzienlijk af.
Ons advies: wissel uw zomerbanden zodra de ‘R’ in de maand is. Vanaf eind maart kunnen de winterbanden weer omgewisseld voor zomerbanden.
Wat zijn all season banden?
De all season band is een compromis tussen een winter- en zomerband. Oftewel: een winterband die ook eigenschappen van een zomerband heeft. Op zowel droog als nat wegdek en bij zowel zomerse als winterse omstandigheden is deze band een uitkomst.
All season banden zijn uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat en als u niet meer dan 15.000 km per jaar rijdt. Rijdt u meer kilometers per jaar? Dan is het beter om te kiezen voor zomer- en winterbanden. De all season band is en blijft een compromis.
Let op: alleen all season banden die het ‘three-peak mountain snowflake symbool’ dragen worden officieel erkend als winterbanden, ook in wintersportgebieden.